Multiplex en betonplex zijn veelgebruikte materialen in de bouwwereld. Solid John deed meer dan 2 jaar onderzoek naar multiplex in vochtige omstandigheden. Minder dan 10 procent van de vakmannen in België kent het verschil.
We starten bij multiplex, de meest courante van de 2. “Plex” verwijst naar fineer (een laagje hout van enkele mm dik) en “multi” verwijst naar “meerdere”. Multiplex betekent dus “verschillende fineren op elkaar”. De laagjes zijn onderling met elkaar verlijmd.
Multiplex wordt al eeuwenlang gebruikt in o.a. de meubel-, interieur- en bouwsector. Specifiek voor de bekisting van betonwerd een variant van multiplex ontwikkeld. De introductie van de term “Betonplex” was een feit.
Betonplex focust op een gladde toplaag waar multiplex inzet op 2 dekfineren met een decoratieve kwaliteit. Hiermee vatten we hét verschil samen tussen multiplex en betonplex: dezelfde kern, andere toplagen.
Veelgebruikte houtsoorten zoals berk, populier en eucalyptus zijn zowel in multiplex- als betonplexuitvoering beschikbaar. De échte kwaliteit van een paneel wordt bepaald door de kern. Een zwakke kern kan niet gecompenseerd worden door de toplaag, noch bij multiplex, noch bij betonplex.
Multiplex en betonplex mogen gezien worden als een tweeling, ze lijken bijzonder goed op elkaar maar hebben elk een ander kapsel.
Auteur: L. D’hulst, Solid John