Geef mij maar een WBP-multiplex”. De openingszin van de vakman die bij zijn vertrouwde handelaar een multiplex bestelt. “WBP” is zowat synoniem geworden voor de beste kwaliteit. Maar wat betekent WBP eigenlijk?
80% van de markt is overtuigd dat WBP staat voor “WaterBestendige Plaat”, wat nog niet eens zo gek is. De term WBP beschrijft enkel de lijm tussen de fineren van een multiplexplaat. Het betekent dat de lijm 72 uur kan weerstaan in kokend water zonder dat de fineren onderling van elkaar loskomen. Vandaar de benaming “Weather and boil proof”, internationaal de hoogste verlijmingsklasse.
Doorheen de tijd is de term WBP onbewust geëvolueerd van een verlijmingsklasse naar een commercieel kwaliteitslabel. Architecten, vakmannen en handelaren gebruiken deze term massaal om de kwaliteit van multiplex te beschrijven. Ook de fabrikanten hebben deze trend opgepikt en gebruiken het label WBP, vaak ook voor lagere verlijmingsklassen. Het WTCB beschrijft deze trend als één van de oorzaken voor het delamineren van multiplex in vochtige omstandigheden. *
Voor gebruik in een vochtige context kiest u dus best voor een multiplex met garantie. Alleen zo bent u volledig zeker dat WBP-stempel ook effectief de kwalitatieve verlijming bevestigt.