Wanneer de storm toeslaat, lijkt het vaak op een herhaling van zetten: talloze meldingen over problemen met dakopstanden op platte daken stromen binnen. Onze analyse wijst uit dat de oorzaken meestal niet ver te zoeken zijn, zoals het gebruik van de verkeerde bouwmaterialen of onjuiste bevestigingstechnieken.
Het positieve hieraan? De oplossing is verrassend simpel. Volg onze gids hieronder om je volgende dakopstand vakkundig te installeren, zodat je in de toekomst steviger in je schoenen staat wanneer de wind opsteekt.
1. Gebruik de juiste constructieplaat
Het gebruiken van een verkeerde multiplex ligt vaak aan de basis van (storm)schade. Een buitenklimaat vraagt om een constructieplaat die om kan met uitdagende weersomstandigheden, meer in detail: vocht. Vocht leidt bij multiplex met een lagere kwaliteitsklasse tot rotting en delaminatie. In het onderstaand voorbeeld is de storm slechts de laatste druppel die de emmer doet overlopen.e
De intense degradatie die het constructiepaneel op een zeer korte termijn (1-2 jaar) opliep zorgde ervoor dat de constructie al z’n sterkte verloor. Storm ‘Eunice’ was in dit geval dus niet de oorzaak, enkel de laatste genadeslag.
De ideale multiplex voor een dakopstand:
- Heeft een duurzaamheidsklaase van minimum 3.
Dit betekent dat het hout van nature resistent is tegen vochtigheid voor een periode van minimum 10-15 jaar. Hierdoor vermijd je dat het hout begint te rotten in de spouw. - Is ‘WBP’ (Weather and boil proof) verlijmd.
Deze verlijmingscategorie kan minstens 72 uur weerstaan aan een bad met kokend water. Dé beste bescherming tegen delaminatie in vochtige omstandigheden.
Anders gezegd: Gebruik het juiste bouwmateriaal volgens de toepassing in kwestie. Je gebruikt toch ook geen schroevendraaien om een nagel in te kloppen? Breng de vereisten van je bouwmaterialen in kaart en kies daarna het juiste product.
2. Schroef de spouwplaat altijd vast aan de binnenmuur
Hout is een natuurlijk product en zal altijd wat reageren op temperatuur en vochtigheid. Het is dus onvermijdelijk dat de spouwplaat af en toe wat trekkracht zal uitoefenen op de dakconstructie. Kies daarom altijd voor een mechanische bevestiging op de binnenmuur. Zo blijft het multiplex altijd op z’n plaats liggen en minimaliseren we de trekkracht.
Enkele praktische tips:
- Kies de juiste schroeven en pluggen.
Laat je hierbij adviseren door je dakshop of partner in bevestigingsmateriaal. Schroeven in een snelbouwsteen of cellenbeton vraagt namelijk een specifieke aanpak. - Schrank de schroeven zoveel mogelijk om bij winddruk het scharniereffect te vermijden. Als de schroeven allemaal mooi op een rijtje worden geplaatst, is de constructie zeer gevoelig bij windbelasting.
3. Ga voor een elastische verkleving op de buitenmuur
We zien in de praktijk heel wat verschillende methodes om multiplex te bevestigen op het gevelmetselwerk. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: de dakopstand maximaal wapenen tegen stormweer. Wat volgens ons de beste methode is en waarom, lees je hieronder:
- Schroeven: Raden we af
De façade is hier te kwetsbaar voor. Zowel de stenen als de voegen kunnen door het schroeven losspringen. Zoals eerder gezegd: hout is een natuurlijk product en reageert op vocht en temperatuur. Als je de spouwplaat dus vastschroeft op de buitenmuur, kan de bovenste laag van het metselwerk losgetrokken worden.
- Verkleven met vloeibaar PU-schuim: Raden we af.
Eigenlijk verschilt deze techniek weinig met het schroeven. PU-schuim is niet elastisch waardoor het op termijn ofwel de bovenste rij metselwerk afbreekt ofwel zelf scheurt. In de meeste gevallen merken we het eerste. - Verkleven met een polymeer voor daktoepassingen: Raden we aan.
Bepaalde polymeren werden specifiek ontwikkeld voor daktoepassingen. Deze zijn zeer kleefkrachtig en blijven elastisch na uitharding. Dé perfecte manier dus om de spouwplaat aan de façade te bevestigen. De kleefkracht beschermt je dakopstand tegen wind, de elasticiteit tegen de trekkracht van het multiplex.
Conclusie: kies de juiste bouwmaterialen en gepaste bevestigingstechnieken
- Ga voor een spouwplaat met de juiste duurzaamheidsklasse
- Bevestig de spouwplaat mechanisch op de binnenmuur. Vermijd het scharniereffect door je schroeven te schranken.
- Gebruik een polymeer met de juiste eigenschappen: kleefkrachtig én elastisch.
Hulp nodig?
Neem contact op met een expert van Solid John:
- Telefonisch: +32 51 79 27 43
- Mail: info@solidjohn.be
- WhatsApp: +32 470 22 52 24
Ontdek hier details over onze bouwoplossingen:
Vind hier jouw dichtsbijzijnde verdeler:
https://solidjohn.com/verdeler-in-je-buurt/