Welke multiplex trekt niet krom?

Multiplex en betonplex zijn populaire houten plaatmaterialen. Maar net zoals andere (houten) plaatmaterialen kunnen ze onderhevig zijn aan vocht- en temperatuurschommelingen. Hout is immers een natuurlijk materiaal dat kan buigen wanneer het blootgesteld wordt aan bepaalde omstandigheden zoals vochtigheid en temperatuur.

Als je multiplex gebruikt in vochtige omgevingen, moet je beseffen dat de plaat niet altijd perfect recht zal blijven. De hoeken van de dakrand bij platte daken zijn bijvoorbeeld vaak gevoelig voor kromtrekken, omdat de platen in verstek gezaagd worden voor de uitwerking van de hoeken. Gelukkig stabiliseert geschikt multiplex zich meestal vanzelf weer.

In het onderstaande voorbeeld zie je een extreem geval waarbij een afwerking met een zinken kraal wordt gebruikt. In tegenstelling tot een aluminium dakrand is een zinken kraal niet in staat om de plaat recht te houden.

Welke multiplex trekt niet krom?

Enkele praktische tips:

  1. Kies het juiste type multiplex: er zijn verschillende soorten multiplex beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende omgevingen en toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld waterbestendig multiplex dat geschikt is voor daktoepassingen.

  2. Laat de multiplex acclimatiseren: voordat je de multiplex gaat gebruiken, is het verstandig om het een paar dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waar het zal worden geïnstalleerd. Zo kan het hout zich aanpassen aan de luchtvochtigheid en temperatuur.

  3. Zorg voor goede ventilatie: zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar het multiplex wordt gebruikt, vooral in vochtige omgevingen. Een goede luchtstroom helpt bij het verminderen van vochtigheid en de kans op kromtrekken.
  4. Vermijd direct contact met water: multiplex is waterbestendig, maar het is nog steeds gevoelig voor vochtabsorptie als het direct in contact komt met water. Zorg er dus voor dat je de multiplex droog houdt en voorkom direct contact met water.

In other news